Χαιρετισμός του Μανόλη Θραψανιώτη στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

O χαιρετισμός του Μανόλη Θραψανιώτη στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών:

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να βρεθώ στο ετήσιο συνέδριο σας, που γίνεται στον τόπο μας και εύχομαι να μείνετε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Δυστυχώς λόγω της απουσίας μου στην Αθήνα δεν θα προλάβω να παρευρίσκομαι στην έναρξη του συνεδρίου με το τόσο ενδιαφέρον και διαχρονικό θέμα “Παράνομη οπλοχρησία – θύματα από μπαλωθιές. Έθιμο ή Έγκλημα”.

Η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία αποτελεί εκφυλισμό των ηρωικών παραδόσεων του νησιού και κακώς συνδέεται με το ένδοξο ιστορικό παρελθόν και την πατρογονική κληρονομιά, οδηγώντας τη λαϊκή συνείδηση σε μια στάση αποδοχής του φαινομένου.

Σήμερα, στην Κρήτη κυκλοφορούν ακόμη και τα πιο σύγχρονα όπλα, ενισχύοντας τα δίκτυα λαθρεμπόρων αλλά και το δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών ενεργειών, με αποτέλεσμα όχι μόνον επικίνδυνες χρήσεις τους σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και τη συμβολή τους στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Η χρήση των όπλων δεν συμβαδίζει με την αξιοπρέπεια, την λεβεντιά την φιλόξενη διάθεση και τις εθιμικές παραδόσεις της Κρήτης. Δεν συμβαδίζει με την παλικαριά. Παλικαριά σήμερα σημαίνει βούληση και κρίση, σημαίνει να σέβεσαι τον συνάνθρωπο και να αγωνίζεσαι για αξίες και ιδανικά.

Λεβέντης δεν είσαι αν προκαλείς τον φόβο. Λεβέντης είσαι όταν κατακτάς τον σεβασμό.

Η χρήση των όπλων ενισχύει την κουλτούρα της αυτοδικίας και των ατομικών λύσεων που είναι απόλυτα ασυμβίβαστες με μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία. Οι δημοκρατικές κοινωνίες έχουν θεσμούς και μηχανισμούς που επιλύουν τις διαφορές και προστατεύουν τους πολίτες. Η αποτελεσματικότητα της δράσης αυτών των θεσμών, (της αστυνομίας, της δικαιοσύνης), είναι αναγκαία συνθήκη για να περιοριστεί αυτή η κουλτούρα. Δυστυχώς και από επίσημα χείλη ακούμε παροτρύνσεις σε αυτοδικία, παρά τις συμβουλές και τις οδηγίες που δίνει η αστυνομία και στη χώρα μας και παγκόσμια.

Η παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία εκτός από τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, είναι ενάντια στην ανάπτυξη και γενικότερη οικονομική πρόοδο της Κρήτης.

Τα παράνομα όπλα και οι μπαλοθιές δε χρειάζονται για τις γιορτές και τα πανηγύρια. Σκοτώνουν ανθρώπους και σκορπίζουν πόνο.

Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια για πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά και η πρωτοβουλία για την οδική ασφάλεια.

Και οι δυο Αποσκοπούν να σώζουν ζωές.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]