Νέα ΚΥΑ για τη μαθητεία στον Τουρισμό ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας

Σε ερώτηση που κατέθεσαν  60 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και ανάμεσα τους και ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, με θέμα «Βελτίωση του πλαισίου της πρακτικής άσκησης για σπουδαστές και φοιτητές των τουριστικών σχολών», προς τους υπουργούς Τουρισμού, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, απάντησε ο νέος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ερώτηση των Βουλευτών είχε δύο σκέλη.

  1. Αν «προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες, ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο ποιότητας της πρακτικής άσκησης και να κατοχυρώνονται οι μαθητές από τις ασύδοτες πρακτικές των επιχειρηματιών των ξενοδοχειακών μονάδων;»
  2. Αν «Προτίθενται να εξετάσουν το ενδεχόμενο της αλλαγής του αριθμού του μαθητευόμενων ανά εργοδότη, ώστε να πάψουν οι επιχειρηματίες να κάνουν κατάχρηση του θεσμού της πρακτικής άσκησης για τους παραγωγικούς σκοπούς της επιχείρησης τους;»

Ο Υφυπουργός αφού παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον πλαίσιο, επισημαίνει ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει αρμοδιότητα τήρησης των διατάξεων της εν λόγω απόφασης. Σε συνέχεια απάντησε πως η ΚΥΑ που διέπει τη μαθητεία βρίσκεται ήδη υπό αναθεώρηση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζονται οι όροι εργασίας και αμοιβής, ενώ διερευνάται η πιθανότητα αυστηροποίησης των ποινών, ενδεχομένως και του αποκλεισμού παραβατικών επιχειρήσεων, από το θεσμό.

Οι Βουλευτές με την ερώτηση,  εκφράζουν τις ανησυχίες τους που προέρχονται από τα στοιχεία που έδειξαν οι  εντατικοί έλεγχοι και η σωρεία καταγγελιών των σπουδαστών και αποτελούν απόδειξη ότι στην πράξη δεν τηρείται ο νόμος, καθώς δεν υφίστανται ούτε καν οι κατάλληλες συνθήκες που προβλέπει το πλαίσιο ποιότητας για την πρακτική άσκηση, όπως για παράδειγμα, ποσοστό ασκούμενων σε σχέση με το τακτικό προσωπικό, ουσιαστική απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, και γενικότερα η νομοθεσία περί εξαρτημένης εργασίας. Αρκετές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στελεχώνονται με προσωπικό (μαθητές) για 4-5 μήνες το χρόνο, στην υψηλή σεζόν, οι οποίοι κυριολεκτικά αποτελούν «δωρεάν» προσωπικό και η πρακτική άσκηση καταλήγει να αποτελεί σωστό «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματίες.

Επειδή ακόμα και αν οι μαθητές δεν καταλαμβάνουν θέση εργαζόμενου, όπως ορίζεται ρητά στην υπ αριθ.16802/667/2010 ΚΥΑ, εντούτοις αυτή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην πράξη δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους επιχειρηματίες να θεωρούν την πρακτική άσκηση ως την εξιδανικευμένη μορφή εργασίας και κατά συνέπεια να τη χρησιμοποιούν ως μέσο εκβίασης και πίεσης προς τους λοιπούς εργαζόμενους (όχι μαθητές) έτσι ώστε να επιβάλλουν απαράδεκτους όρους εργασίας.

Επειδή η αλλαγή του ποσοστού (17%) των ασκούμενων που προβλέπεται σήμερα, θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο σε άνεργους -και ιδιαίτερα- νέους ανθρώπους, αλλά παράλληλα θα αυξήσει και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο εκάστοτε επιχειρηματίας στον τουριστικό τομέα δεν θα επαναπαύεται στην ανάθεση της εργασίας στους μαθητές, αλλά θα αναγκαστεί να προσλάβει εργαζόμενους.

Οι σύνδεσμοι για την ερώτηση των Βουλευτών

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10557342.pdf

και την απάντηση του Υπουργείου:

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10642586.pdf

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]