Παράταση συμβάσεων ΙΔΟΧ και επιστροφή στην εργασία των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης με θέμα «Αίτημα παρεμβάσεων σχετικά με το υπό συζήτηση στη Βουλή
Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας
». Την Αναφορά συνυπογράφουν όλοι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Κρήτης. Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι ζητούν νομοθετική παρέμβαση, ώστε να είναι δυνατή η προκήρυξη ΙΔΟΧ στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης. Διεκδικούν ακόμη την παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων μέχρι το τέλος του έτους. Καλούν τέλος την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση της κατάργησης των αναστολών και της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στις θέσεις τους, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής διεξαγωγής δύο rapid test την εβδομάδα, όπως ισχύει σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Αναλυτικά η Αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αίτημα παρεμβάσεων σχετικά με το υπό συζήτηση στη Βουλή Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας.»

 Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Οι εργαζόμενοι στην επιστολή τους αναφέρουν ότι:

«Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας “Κύρωση της από 17.3.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο VIII, Παράρτημα 12 της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος ”Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας” περιλαμβάνονται πολλές ρυθμίσεις σχετικά με τα Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων δύο είναι οι πιο σοβαρές.

1)Δίδεται παράταση έως 31/12/2022 στις ρυθμίσεις σχετικά με τις αναστολές εργασίας των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί.

2)Με τις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δίδεται η δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας των δημόσιων δομών υγείας έως την 30ή.6.2022.Επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα να προκηρυχθούν ξανά αντίστοιχες θέσεις ΙΔΟΧ γιατί στο άρθρο 63 παρ. 1 του νόμου 4430/2016 με το οποίο καθιερώθηκε η προκήρυξη συμβάσεων ΙΔΟΧ αναφέρεται “Οι εξαιρετικές ρυθμίσεις του παρόντος άρθρου μπορούν να εφαρμοστούν μέχρι 31.12.2019” και επειδή η ανάθεση σε εταιρίες (εργολαβίες) κοστίζει πολύ πιο ακριβά για το δημόσιο, απ΄ότι οι συμβάσεις ΙΔΟΧ,

 Ζητούν από τον Υπουργό

  • να παρέμβει  να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταργηθεί το συγκεκριμένο εδάφιο από το άρθρο 63 παρ.1 του νόμου 4430/2016 και να μπορούν τα Νοσοκομεία να προκηρύξουν ξανά συμβάσεις ΙΔΟΧ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία να δοθεί δυνατότητα παράτασης των εν ισχύ συμβάσεων ως 31/12/2022.»
  • Να παρέμβει στην κατεύθυνση να μην υπάρξει παράταση των αναστολών και να επιστρέψουν στην εργασίας τους οι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί με δύο rapid τεστ την εβδομάδα, όπως ισχύει και στο υπόλοιπο δημόσιο.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 30/03/2022

Ο καταθέτοντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Ξανθός Ανδρέας

Πολάκης Παύλος

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]