Ερώτηση Θραψανιώτη για μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Κέντρου Αποκατάστασης Νεάπολης

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε από κοινού με  τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Ανδρέα Ξανθό, κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα την «Επίσπευση διαδικασιών για την ολοκλήρωση του  Τμήματος Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Νεάπολης Λασιθίου».

            Στην ερώτηση τονίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την προκήρυξη ως δημόσιου έργου του ΚΕΦΙΑΠ Νεάπολης,  του μοναδικού δημόσιου κέντρου, η ολοκλήρωση του οποίου θα καλύπτει τις ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης και όχι μόνο. Tο υπό δημιουργία Κέντρο  Αποκατάστασης, σε συνδυασμό με το Τμήμα Διατροφής και Δικαιολογίας στην Σητεία, λειτούργησαν ως  κίνητρο για τον σχεδιασμό και την ίδρυση των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Λασιθίου ,  Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  και Φυσικοθεραπείας στην ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο σχολών  στην κατεύθυνση της πρόληψης και προαγωγής της υγείας.

            Παράλληλα εκφράζεται η αγωνία ένταξης του στο ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωσή του.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Αθήνα 11 Απριλίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Επίσπευση διαδικασιών για την ολοκλήρωση του  Τμήματος Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης Νεάπολης Λασιθίου»

Μετά  την

  • δημοσίευση, στο ΦΕΚ 442  15-2-2017, του νέου Οργανισμού Γ.Ν-Κ.Υ Νεαπόλεως «Διαλυνάκειο» για το Τμήμα Φυσικής και Ιατρικής αποκατάστασης,   απαραίτητη προϋπόθεση  για την δημιουργία του Κέντρου.
  •  ανάθεση , 20-4-2017  στον Περιφερειάρχη Κρήτης,  των  Αρμοδιοτήτων για την  έγκριση της προμελέτης, της οριστικής μελέτης, της μελέτης εφαρμογής και των τευχών δημοπράτησης του έργου .
  •  έγκριση  του κτιριακού προγράμματος,  με την 784 – 13-11-2017 απόφαση της Διοικήτριας της 7ης Υ.Π.Ε. ,  με την οποία έγινε η  τελική προεκτίμηση αμοιβής της μελέτης (785.632 €)  στις   23-8-2018 εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης και τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης.

  Το έργο θα πάει σε δημοπράτηση για την κατασκευή του, με την υπ’ αριθμ. 269874/05-11-2018   δημόσια Προκήρυξη Σύμβασης Εκπόνησης Μελέτης της Περιφέρειας Κρήτης (ΑΔΑ: ΨΒΖΦ7ΛΚ-415), με προοπτική να παραδοθεί και η οριστική μελέτη και η μελέτη εφαρμογής των υφιστάμενων μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής, Η/Μ γεωτεχνικής κλπ.).

   Μετά την  παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος αποστάλθηκε στο Υπουργείο αίτημα,  σύμφωνα με πληροφορίες,  για “την χορήγηση  κατά παρέκκλιση όρων δόμησης”.

Επειδή το ΚΕΦΙΑΠ Νεάπολης θα αποτελέσει το μοναδικό Δημόσιο Κέντρο  αποκατάστασης που θα καλύπτει τις ανάγκες όχι μόνο της Κρήτης αλλά και μεγάλου τμήματος της νότιας Ελλάδας.

Επειδή το υπό δημιουργία Κέντρο  Αποκατάστασης, σε συνδυασμό με το Τμήμα διατροφής και Δικαιολογίας στην Σητεία, λειτούργησαν ως  κίνητρο για τον σχεδιασμό και την Ίδρυση των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων στον Νομό Λασιθίου ,  ΣΦΑΑ Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ  και Φυσικοθεραπείας στην ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο σχολών  στην κατεύθυνση της πρόληψης και προαγωγής υγείας .

Επειδή  ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε οκτώ εκατομμύρια ευρώ (8.000.000€), (συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων και του Φ.Π.Α. (24%)). Το ποσό αυτό ορίζεται ως ανώτατο όριο προϋπολογισμού του έργου.

 Επειδή το κληροδότημα συμμετέχει ενεργά στο έργο με την διάθεση της έκτασης αλλά και με  χρηματικό ποσό.

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Θα ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες  και να προκηρυχθεί  ως δημόσιο έργο του ΚΕΦΙΑΠ Νεάπολης, μετά την απόφαση “χορήγησης παρέκκλισης των όρων δόμησης”;

Θα ενταχθεί το παραπάνω έργο   στο ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας για την ολοκλήρωση του;

Ο ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Ξανθός Ανδρέας

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]