Θραψανιώτης: Χρειάζεται ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ενδοοικογενειακή βία.

            Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Π.Ε. Λασιθίου για την ενδοοικογενειακή βία, απηύθυνε χαιρετισμό ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης.

            Ο Βουλευτής Λασιθίου στον χαιρετισμό του, τόνισε:

            “…στο ερώτημα που τέθηκε στην αρχή αν είναι άραγε περισσότερα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σήμερα ή τα συζητούμε περισσότερο, η απάντηση μου είναι πως συμβαίνουν και τα δύο.  Είναι γεγονός ότι με το κίνημα “metoo”, περισσότερες γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τέτοια γεγονότα.

            Η έξαρση του φαινομένου των γυναικοκτονιών στην χώρα μας είναι γεγονός και δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς ενώ παράλληλα αυξημένος είναι και ο αριθμός των βιαιοπραγιών ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της δεύτερης έκθεσης για τη βία κατά των γυναικών που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής.

            Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή έγινε φανερό, ότι οι ανάγκες για δομές (συμβουλευτικά – υποστηρικτικά κέντρα και καταφύγια) αυξάνονται, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που αναφέρονται στα συμπεράσματα της έκθεσης.

            Από 01-11-2020 έως 30-09-2021, 2.251 γυναίκες ζήτησαν ψυχολογική στήριξη και 1039 νομική στήριξη. Φιλοξενήθηκαν όμως σε δομές μόνο 344.

            Και το ερώτημα αν αυτό συνέβη επειδή τόσες ζήτησαν φιλοξενία ή επειδή τόσες μπόρεσε να εξυπηρετήσει το δίκτυο έμεινε αναπάντητο. Σε κάθε περίπτωση όμως συμπεραίνεται ότι οι δομές είναι λιγότερες από όσες είναι αναγκαίες για να φιλοξενηθούν, για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο και απαραίτητο.

            Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του προβλήματος, με το Π.Δ. 37/2019 τροποποίησε το ΠΔ 178/2014 και δημιουργήθηκε στην αστυνομία το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας. Προφανώς και απαιτείται μεγάλη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και δεν αρκούν μονάχα οι νομοθετικές ρυθμίσεις.

            Χρειάζεται κατάλληλο προσωπικό από ειδικούς αστυνομικούς, επιστήμονες και κυρίως καμπάνιες ενημέρωσης, όπως αυτή εδώ, και για αυτό αξίζουν συγχαρητήρια για την σημερινή πρωτοβουλία.”

.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]