Μεγάλες αδικίες στην εκτίμηση των αποζημιώσεων για τους δικαιούχους περιουσιών που απαλλοτριώνονται λόγω της κατασκευής του ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Κρήτης με θέμα τις τεράστιες αδικίες στις αποζημιώσεις για τους δικαιούχους περιουσιών  που αφορούν την κατασκευή του ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος.

Έπειτα από κοινοβουλευτική αναφορά που είχε κατατεθεί την προηγούμενη εβδομάδα, με την νέα αυτή ερώτηση αναδεικνύεται το κατεπείγον και η σοβαρότητα του θέματος, καθώς αφορά μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.  Οι πολίτες εύλογα διαμαρτύρονται γιατί το οικονομικό αντάλλαγμα που δίνεται, φαίνεται πως έχει  υπολογιστεί με προχειρότητα και δεν είναι επαρκές, καθώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρώσει την απώλεια των περιουσιών τους.  Δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε δεκάδες ιδιοκτήτες που χάνουν περιουσίες, (κατοικίες  και επιχειρήσεις), καθώς αδυνατούν να αναπληρώσουν τις απώλειες.

Προκύπτει ταυτόχρονα ο κίνδυνος να καθυστερήσει το έργο με την προσφυγή των Ιδιοκτητών στην δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό κ. Υπουργό

Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: « Τεράστιες αποκλίσεις  στην αποζημίωση των δικαιούχων για την κατασκευή του ΒΟΑΚ στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος ».

O Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο, παρά την τριετή εσκεμμένη καθυστέρηση της Κυβέρνησης της ΝΔ, επιτέλους  αρχίζει να μπαίνει στην φάση υλοποίησης,   και μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε δρομολογηθεί τεκμηριωμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, μετά από δεκαετίες πολιτικής αδιαφορίας.

 Παρά την υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού, 200 εκ περίπου, την πολύ χαμηλή έκπτωση του οδικού έργου – μόλις 7,1 %, όταν όλα τα μεγάλα έργα οδοποιίας μετά τη Μεταπολίτευση είχαν έκπτωση της τάξης 40% – 50%, την οριζόντια επιβολή διοδίων, με τα οποία είμαστε απόλυτα αντίθετοι, είναι αναντίρρητα τα οφέλη του για την ανάπτυξη του νησιού και τη συμβολή του στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Η υλοποίησή σημαίνει πολλά και για τις τοπικές κοινωνίες και τη Δημόσια υγεία, αφού ο νέος δρόμος είναι πιο γρήγορος, αλλά και περισσότερο ασφαλής για τη μετακίνηση των πολιτών.

Δυστυχώς όμως, ένα τόσο σημαντικό έργο  επισκιάζεται από βιαστικές και αρνητικές αποφάσεις που δυστυχώς υποκύπτουν σε πολιτικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστική η περίπτωση αποζημίωσης των παρόδιων ιδιοκτητών για τις απαλλοτριώσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην προσφυγή τους στην δικαιοσύνη  «τάσσονται ανεπιφύλακτα  υπέρ του έργου  αλλά όχι σε βάρος τους καθ’ ότι  αποζημίωση των απαλλοτριωμένων εκτάσεων, επιχειρήσεων, κατοικιών και άλλων επενδύσεων,  δεν πλησιάζει καν την αντικειμενική τους αξία .

Δεν πάρθηκαν σοβαρά υπόψη τα κτηματολογικά στοιχεία, ούτε πραγματοποιήθηκε  επιτόπια επισκόπηση όπως καταγγέλλουν.  

Επειδή το έργο πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά χωρίς να προκαλεί ζημία στους ιδιοκτήτες, αποστερώντας τους μέσα βιοπορισμού,

Επειδή οι απαλλοτριωμένες περιουσίες αφορούν πρώτες κατοικίες, μεγάλες επιχειρήσεις και καινοτόμες εταιρίες,

Επειδή σύμφωνα με καταγγελίες η εκτίμηση των περιουσιών έγινε πρόχειρα από ιδιώτες και χωρίς επιτόπια επίσκεψη, αλλά από απόσταση,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διορθωθούν τάχιστα εξόφθαλμες αστοχίες που θίγουν δικαιώματα των πολιτών και θέτουν  την υλοποίηση του έργου σε κίνδυνο

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Βαρδάκης Σωκράτης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μαμουλάκης  Χαράλαμπος

Πολάκης Παύλος

Ξανθός Ανδρέας

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]