Χαιρετισμός Θραψανιώτη στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Σε λίγες μέρες τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή Μια Εθνική Τραγωδία που μας στοιχειώνει, χωρίς αμφιβολία. Καταστροφή, γιατί οδηγηθήκαμε σε ένα πόλεμο που είχε σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων χριστιανών Ελλήνων (αλλά και Αρμενίων και άλλων) από τη Μικρασία και τον Πόντο, τις προαιώνιες κοιτίδες τους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής αποτελούν χρέος και ευκαιρία ταυτόχρονα για προβληματισμό , ανά στοχασμό, κυρίως όμως να αντλήσουμε διδάγματα απ αυτή την καταστροφική για τον Ελληνισμό .

Σήμερα, 100 χρόνια μετά, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πόσο ωφελήθηκε η “Παλιά Ελλάδα” από την άφιξη των εκατομμυρίων εξαθλιωμένων και ξεριζωμένων προσφύγων.

Πόσο άλλαξε , ωφελήθηκε και πλούτισε ο τόπος μας από τον μόχθο αυτών των ανθρώπων. Εκείνοι που παρά την εχθρική και σχεδόν ρατσιστική υποδοχή που έτυχαν από ένα μέρος των ντόπιων, μπόρεσαν με ένα πράγματι σπουδαίο και πρωτοπόρο για την εποχή κρατικό σχεδιασμό , να ενταχθούν και να προσφέρουν στη χώρα μας.

Η σημερινή Ελλάδα, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό δημιούργημα και των προσφύγων.

Δυστυχώς σήμερα, στις αρχές του 21ου αιώνα και 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή, 50 χρόνια σχεδόν από την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή της μισής Κύπρου, ζούμε ξανά την τραγωδία ενός νέου πολέμου , την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και αλλού ,που οδηγεί κ σε γεωπολιτική αστάθεια, αναδιάταξη ισορροπιών , εντείνει το κυνήγι των εξοπλισμών, με θύματα, όπως πάντα τον απλό λαό.

το μήνυμα προς τους γείτονες μας πρέπει να είναι σαφές.

όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την ακριτική Σύμη .

«Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι».

Εκείνο που πρέπει να διαφυλάξουμε είναι η ενότητα απέναντι στην προκλητικότητα και οι όποιες διαφορές αυτή της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας να επιλυθούν , με διάλογο στην Βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα απευθύνθηκε και στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι «οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η όποια διαφορά, η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο».

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]