Αποζημιώσεις στην Λογική Δήμευσης για τον ΒΟΑΚ

Στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε από τον Βουλευτή Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη αναφορά, η επιστολή – διαμαρτυρία των παρόδιων ιδιοκτητών, για τις απαράδεκτες τιμές απαλλοτριώσεων στο τμήμα Νεάπολη -Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ. Την αναφορά συνυπέγραψαν και οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κρήτης.

            Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες επισημαίνουμε την ανάγκη κατασκευής του έργου. Ένα έργο που θα είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, με βάση τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

            Η καθυστέρηση ωστόσο έχει σημαντικές επιπτώσεις για το κόστος κατασκευής, υπερδιπλάσιο αν λάβουμε υπ όψη την ελάχιστη έκπτωση 7,1%, σε σχέση με τις συνήθεις εκπτώσεις 30 έως 40%, την επιβολή διοδίων (για να μετακινηθείς από Νεάπολη – Άγιο Νικόλαο και το αντίστροφο) καθώς και τις μηδαμινές αποζημιώσεις για τους παρόδιους ιδιοκτήτες με τιμές που παραπέμπουν σε “δήμευση περιουσιών.”

            Στην απάντηση του το Υπουργείο επικαλείται την ανάγκη υλοποίησης του έργου λόγω ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο η αδιαμφισβήτητη ανάγκη κατασκευής του έργου δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σε βάρος των παρόδιων ιδιοκτητών.

            Ειδικότερα αναφέρει:

            “Η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7Α του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ….υπαγορεύεται από ύψιστους λόγους δημοσίου συμφέροντος καθόσον συνδέονται άμεσα με την έγκαιρη ολοκλήρωση του Έργου, με βάση τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης από τις πιστώσεις του οποίου χρηματοδοτείται το σύνολο του εν λόγω έργου.”

            Γίνεται φανερό ότι επί τρία χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασχολήθηκε με τον ΒΟΑΚ μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη των εργολάβων, απαξιώνοντας τους  πολίτες, καθώς δεν βρήκε το χρόνο για την έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση του κόστους των απαλλοτριώσεων.

            Προφανώς και δεν υπάρχει αμφιβολία – αντίρρηση για την ανάγκη κατασκευής του έργου. Το αντίθετο. Το επισημαίνουν εξ άλλου και οι ίδιοι οι παρόδιοι ιδιοκτήτες στην επιστολή τους. Αποτελεί όμως τεράστια αδικία, αν αναλογιστεί κανείς το υπερβάλλον κέρδος για την εταιρεία κατασκευής με την πολύ μικρή έκπτωση και το τεράστιο κόστος των ιδιοκτητών από την άλλη.

            Αδικία που συνειρμικά παραπέμπει στο ποίημα του Κώστα Βάρναλη.

            ” Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο…

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]