Υπόσχεση του Περιφερειάρχη για τη μελέτη του φράγματος στον Κρούστα

Θέλω προσωπικά να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την απόφαση του να εγκρίνει και να χρηματοδοτήσει την μελέτη κατασκευής, όπως δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψη και την συνάντηση που έγινε την Πέμπτη στις 28 Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης. Η συνάντηση έγινε έπειτα από αίτημα Επιτροπής Κατοίκων του Κρούστα και συζητήθηκε το θέμα του φράγματος Κρούστα, που όπως είναι γνωστό αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων..

Υπάρχει ήδη μελέτη για την οποία. απαιτείται επικαιροποίηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, αλλά και να εξεταστεί και η πιθανότητα αύξησης της χωρητικότητας, για να καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με την μελέτη που υπάρχει μπορεί να ξεπεράσει το 1.000.000 κυβικά.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σ. Αρναουτάκης κατανόησε την ανάγκη δημιουργίας του φράγματος. δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την μελέτη ύψους 300.000 € και έδωσε οδηγίες για συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου για να προχωρήσει η μελέτη.

Οι ανάγκες για ταμιευτήρες νερού είναι επιτακτικές, ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη που αποτελεί την περισσότερο ξηροθερμική περιοχή της χώρας. Κάθε προσπάθεια υλοποίησης έργων για εξοικονόμηση υδατικών πόρων είναι χρήσιμη και αναγκαία την στιγμή που η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος του Δημόσιων Φορέων (είτε το Κράτος είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση) πρέπει να είναι καθοριστικός για να αποφύγουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους παραγωγούς και τους κατοίκους.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο ΟΑΚ πρότεινε σειρά μελετών κατασκευής και δικτύων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για προετοιμασία ένταξης έργων υποδομής στην Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, μεταξύ των οποίων του Κρούστα με 400.000 €, του Οροπεδίου Καθαρού με 450.000 € και Φουρνής με 350.000 €.

Θα είναι ευχής έργο να ολοκληρωθεί η μελέτη του Κρούστα. αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα για την Λιμνοδεξαμενής Καθαρού.

Είναι δύο έργα η κατασκευή των οποίων θα αλλάξει και θα δώσει ώθηση στην περιοχή, την στιγμή που δεν έχουν δυνατότητα αξιοποίησης των νερών ύδρευσης του Αποσελέμη και για τη χρηματοδότηση μπορεί να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]