Άμεση αναστολή των καταβολών για ασφαλιστικές εισφορές και οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων της Σητείας

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.  Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 23 βουλευτές, με θέμα την αναστολή για ένα εξάμηνο των καταβολών  ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών υποχρεώσεων και άλλων ρυθμίσεων  ιδιωτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Η στήριξη με κάθε μέσο της κοινωνίας της Σητείας είναι παραπάνω από αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για εργαζομένους,  θέσεις εργασίας και γενικότερα για την τοπική οικονομία. Σε μία πόλη που προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά τη διετία της πανδημίας, δεν μπορεί παρά να μην εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο που θα ανακουφίσει τους πολίτες μέσω της αναστολής καταβολών αλλά και τη διάθεση  κονδυλίων για την αποκατάσταση των μεγαλύτερων ζημιών και την  αντιμετώπιση όλων των έκτακτων αναγκών.

Αναλυτικά η ΕΡΏΤΗΣΗ

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Οικονομικών
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Να ανασταλούν για ένα εξάμηνο οι καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικών υποχρεώσεων και τυχόν ρυθμίσεων  ιδιωτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων στις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου στην πόλη της Σητείας και την ευρύτερη  περιοχή»  

     Σε Ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή της Σητείας έπειτα από την σφοδρή κακοκαιρία στις  15 Οκτωβρίου όπου σε ελάχιστο χρόνο, πλημμύρησαν καταστήματα, κατοικίες και καλλιέργειες. Στην κυριολεξία καταστράφηκαν περιουσίες και επιχειρήσεις, η αγροτική οδοποιία σε περίοδο που ξεκινά η συγκομιδή, ενώ τριακόσια περίπου αυτοκίνητα έπαθαν ζημιές  μέχρι ολική καταστροφή.

     Ειδικότερα, για ιδιώτες και επαγγελματίες των συγκεκριμένων περιοχών των οποίων οι περιουσίες και επιχειρήσεις έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα αναστολής της καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τυχόν ρυθμιζόμενων οφειλών ,  ωσότου να αποκατασταθούν οι ζημιές  και να μπορέσουν  να επανέλθουν σε ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

  Ορισμένες επιχειρήσεις λόγω των εκτεταμένων ζημιών ,ολοσχερή καταστροφή, θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα να επανέλθουν σε λειτουργία ,ενώ οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι  χωρίς ευθύνη δική τους αλλά και των εργοδοτών τους, ιδιαίτερα στην εστίαση, τις   αγροτικές επιχειρήσεις,  φυτώρια κλπ, στις οριοθετημένες περιοχές. 

    Παρά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, απαιτείται να εξαντληθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την στήριξη τους.  Η αντιμετώπιση και η στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων  κατά την πανδημία, λόγω Covid 19  μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, η οποία σημειωτέον, στάθηκε αλληλέγγυα σε όσους επλήγησαν, θεωρεί  αυτονόητο ότι αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κλείσιμο, εργαζόμενοι των επιχειρήσεων με απώλεια της θέσης εργασίας τους και πολλοί ιδιώτες με χρεοκοπία.

   Με δεδομένη τη βίαιη διακοπή της οικονομικής τους δραστηριότητας, θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών, λοιπών προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, αλλά και πρόβλεψη για οικονομική στήριξη των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με όποιο πρόσφορο μέσο. 

     Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να προχωρήσει η απαλλαγή από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο τουλάχιστον και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας, απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους πληγέντες των περιοχών για το τρέχον έτος και εξάμηνη αναστολή υποβολής  δηλώσεων για την καταβολή του ΦΠΑ και των άλλων δηλωτικών υποχρεώσεών τους.

     Εξάμηνη αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών, καθώς και των δόσεων ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών προς όλους τους οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις, εργοδότες ή ασφαλισμένους της πλημμυροπαθούς περιοχής.

Επειδή το τωρινό πλήγμα των συγκεκριμένων ιδιωτών και επιχειρήσεων έρχεται σε μία χρονική στιγμή, μετά από δύο έτη πανδημίας, κατά την οποία δούλεψαν χωρίς περιορισμούς μόλις κάποιους μήνες, διάστημα που δεν είναι ικανό να τους καταστήσει σε θέση να καλύψουν οι ίδιοι τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, καθώς πολλοί εξ αυτών ήδη έχουν ρυθμισμένες οικονομικές υποχρεώσεις προς το κράτος και τον ασφαλιστικό φορέα, χρεών του προηγούμενου διαστήματος της πανδημίας.

Επειδή οι εργαζόμενοι των πληγέντων επιχειρήσεων θα μείνουν χωρίς εισόδημα για όλο το διάστημα που οι επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να  προχωρήσουν σε αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγεισών υπόχρεων, ιδιωτών, επιχειρήσεων και εργαζόμενων των επιχειρήσεων; 

2. Προτίθενται να  προχωρήσουν σε αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πληγεισών υπόχρεων, ιδιωτών και επιχειρήσεων; 

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε αφενός να στηριχθούν οικονομικά ανεξαιρέτως, όλοι οι εργαζόμενοι στις πληγείσες επιχειρήσεις για το διάστημα έως την επανεκκίνηση των εργασιών τους και αφετέρου να διατηρηθεί η θέση εργασίας τους;

4. Προτίθενται να ενεργοποιήσουν με κατάλληλή ρύθμιση τον μηχανισμό αντιμετώπισης  πανδημίας όσο  το δυνατόν καλύτερη στήριξη τους ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βίτσας Δημήτρης

Γκιόλας Γιάννης

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαηλίου Γιώργος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]