Κοινοβουλευτική Αναφορά της επιστολής των Νησιωτικών Τεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδος

Παράταση στην εκτός σχεδίου δόμηση των κατά παρέκκλιση οικοπέδων

Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε Κοινοβουλευτική Αναφορά την επιστολή των Νησιωτικών Τεχνικών Επιμελητηρίων Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με την οποία εκφράζονται φόβοι και ανησυχίες για τους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Ως γνωστόν ο νόμος 4759/2020 έθετε ορισμένες προϋποθέσεις για την κατά παρέκκλιση δόμηση εκτός σχεδίου οικοπέδων που αφορά οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Συγκεκριμένα προβλεπόταν πως «τα παραπάνω οικόπεδα μπορούν να οικοδομήσουν αν έχουν λάβει προέγκριση οικοδομικής άδειας μέχρι την έγκριση Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να έχουν πρόσοψη σε αναγνωρισμένη οδό, ενώ το χρονικό όριο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δυο έτη από την έναρξη ισχύος κλπ. δηλαδή την 9η Δεκ 2022». Πέρα από τον συγκεκριμένο όρο υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου. Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα παρατράγουδα. Για ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, απαραίτητη προϋπόθεση η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες απαιτείται η εξέταση των Αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων. Ποιος θα τα εξετάσει; Οι επιτροπές, οι οποίες δεν έχουν συσταθεί ακόμα αλλά και να συσταθούν θα περάσουν χρόνια για να εξετάσουν τα σφάλματα. Μέχρι τότε δεν θα μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις, αγοροπωλησίες, επενδύσεις κλπ. Οι μικροϊδιοκτήτες θα χάσουν τις περιουσίες τους και τα όνειρα τους. Εκείνοι που θα ωφεληθούν είναι όσοι θα αγοράζουν τις ελπίδες και τα όνειρα των μικροϊδιοκτητών για ένα κομμάτι ψωμί.

Το “επιτελικό κράτος” σε όλο του το μεγαλείο.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναλυτικά η Αναφορά:

Για τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αναγκαιότητα παράτασης της δυνατότητας οικοδόμησης των εκτός

σχεδίου κατά παρέκκλιση οικοπέδων».

Ο βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την κοινή επιστολή των Προέδρων των Νησιώτικών Περιοχών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην οποία επισημαίνεται ότι : «ο Ν.4759/2020 (ΦΕΚΑ΄245/9/12.2020 έθεσε κάποιους περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση και συγκεκριμένα κατάργησε τη δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές της χωράς.

Επειδή όμως πολλοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες δεν έχουν την δυνατότητα να εξασφαλίσουν την οικοδομησιμότητα της περιουσίας τους μέχρι τις 9/12/2022 όπου λήγει η προθεσμία της κατά παρέκκλισης δόμησης ζητούν να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να παρατείνει τη δυνατότητα αξιοποίησης τέτοιων οικοπέδων τουλάχιστον μέχρι την έγκριση των ανά περιοχή Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και την αναγνώριση των οδών.

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας

ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 11/11/2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Θραψανιώτης Μανόλης

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]