Ο Μανόλης Θραψανιώτης για την παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη

Την Παρασκευή 9/12/2022 έγινε στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο, η παρουσίαση του βιβλίου του συντοπίτη μας Μίμη Ανδρουλάκη.

Η περιγραφή και η αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας ήταν λογικό να προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η παρουσίαση, οι προσωπικές αναφορές από και σε συμμαθητές αλλά και σε συντοπίτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συμμετείχαν και συνέβαλαν στην εξέλιξη της πόλης του Αγίου Νικολάου, ήταν φυσικό να ξυπνήσει αναμνήσεις αλλά και συγκίνηση στο κοινό που παραβρέθηκε.

Να επισημάνω αλλά και να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία από την τοποθέτηση μου.

Πρώτα απ’ όλα ένα σχόλιο για τη φωτογραφία του εξώφυλλου του Βιβλίου. Είναι πράγματι φωτογραφία του Δημήτρη Παπαδήμου από τα γυρίσματα της ταινίας ο “Χρηστός Ξανασταυρώνεται”.

Η φωτογραφία αυτή μαζί με άλλες εξαιρετικές φωτογραφίες από την ταινία περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου το 2007 με τίτλο: Άγιος Νικόλαος: “Τόποι και Άνθρωποι την 10ετία του ’60”.

Περιλαμβάνει επίσης φωτογραφίες από το ξενοδοχείο Minos Beach. Η έκδοση του λευκώματος πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της συμπολίτισσας κ. Μαρίας Σωρού, η οποία ανακάλυψε τις φωτογραφίες στο ΕΛΙΑ, και την στήριξη της κ. Τζίνας Μαμιδάκη.

Η αναφορά μου στην περίοδο της Δικτατορίας, ξεκίνησε λέγοντας ότι με τον Μίμη έχουμε δύο κοινά σημεία.

Το πρώτο ότι βιώσαμε την επιβολή της δικτατορίας. Εκείνος στον Άγιο Νικόλαο το 1967 και εμείς, η ΣΤ Γυμνασίου, στην Θεσσαλονίκη όπου είχαμε φθάσει την παραμονή της 21ης Απρίλη 1967, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εκδρομής.

Το δεύτερο κοινό είναι ότι είμαστε και οι δύο φοιτητές της γενιάς του Πολυτεχνείου, με την έννοια, της ενεργής συμμετοχής. Αναφέρθηκα στην ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των φοιτητών, μέσω εθνικοτοπικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων και η Φοιτητική Ένωση Κρητών. Μέσω των συλλόγων αναδείχθηκαν ηγετικές μορφές μεταξύ των οποίων η Ιωάννα Καρυστιάννη και ο Αντώνης Μπαλωμενάκης που έφυγε από την ζωή.

Στοίχημα και στόχος των φοιτητών με οικονομικές δυσκολίες, αναφέρθηκε και ο ίδιος στο ζήτημα, ήταν τριπλός:

Ο πρώτος, να “μπαλώσουμε το παντελόνι” να εξοικονομήσουμε δηλαδή χρήματα για τις σπουδές μας.

Ο δεύτερος, να τελειώσουμε στην “ώρα μας”, να μην χάσουμε έτος.

Ο τρίτος, να ανατρέψουμε την Δικτατορία.

Έκλεισα λέγοντας ότι νοιώθω τυχερός και περήφανος γιατί κατάφερα συμμετέχοντας να πετύχω και τους τρεις στόχους.

Αν αναφέρομαι στην παρουσίαση του βιβλίου, είναι γιατί πιστεύω ότι οι μαρτυρίες πρέπει να καταγράφονται αλλά και για να διασταυρώνονται.

ΥΓ.

Να ευχαριστήσω τον παρουσιαστή κ Μιχάλη Ατσαλάκη που μου έδωσε τον λόγο και την ευκαιρία να καταθέσω την άποψη μου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]