Χαιρετισμός στην εκδήλωση της 7ης ΥΠ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Στον εθνικό προγραμματισμό για την Υγεία , η πρόληψη και η αγωγή υγείας κατέχουν πρωτεύουσα θέση. Δήλωνε το 1986 ο αείμνηστος καθηγητής Οδοντιατρικής Φώτης Μήτσης το 1986 στην προσπάθεια επιμόρφωσης για την πρόληψη.

Αν πάμε ακόμα πιο πίσω στην αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη, η πρόληψη κατείχε κυρίαρχη θέση . ” Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν”. . Η πρόληψη λοιπόν πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα , ιδιαίτερα στην σύγχρονη εποχή , όπου για διάφορους λόγους, οικονομικούς, διεύρυνσης ανισοτήτων, επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, η υγεία του ανθρώπου είναι περισσότερο εκτεθειμένη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση «Η υλοποίηση ενός προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί αναμφισβήτητα θετικό βήμα. Γιατί όντως η κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αποτελεί ένα δομικό έλλειμα στο σύστημα υγείας της χώρας . Το αναγκαίο αυτό βήμα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, στοχευμένο και αποτελεσματικό. Το αναγκαίο αυτό βήμα όμως δεν πρέπει να γίνεται στο κενό. Ούτε ισχύει ότι για πρώτη φορά θα γίνονται δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες.

Η κοστολόγηση και αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας είναι γνωστό ότι έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων ,με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. γεγονός που επεσήμανε η ίδια από το βήμα της Βουλής Και είναι γνωστό επίσης ότι στον Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας «κάθε 2 χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40- 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών εφ’ όσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου» (ΦΕΚ 2315, 19/6/2018)», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ στο νομό Λασιθίου πχ δεν υπάρχουν συμβεβλημένα εργαστήρια για την υλοποίηση του προγράμματος . Δεν υπάρχουν επίσης Μαστογράφοι στις δημόσιες δομές . (Δεν υπάρχουν συμβάσεις των ακτινολογικών εργαστηρίων για την δωρεάν εξέταση και παραπέμπουν στον προσωπικό γιατρό για συνταγογράφηση πληρώνοντας την συμμετοχή. Υπάρχουν και περιπτώσεις που κλείνουν ραντεβού μετά από δίμηνο η τρίμηνο, εκτός και αν πληρώσεις για να το κάνεις αμέσως. Γι αυτό ) «Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για να είναι Εθνικό πρέπει να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών), να έχει συνέχεια, να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών, από την πρωτογενή πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού σταδίου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]