ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Επιλεκτική απόρριψη παράτασης θητείας στο ΓΝΑΝ και κλείσιμο της Οφθαλμολογικής Κλινικής»

Με την υπ’ αρ. Γ4α/Γ.Π.72401/22(14,02,2023) ΚΥΑ απορρίψατε την παράταση της θητείας μέχρι 30/6/2023 του Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής και μοναδικού οφθαλμίατρου του ΓΝΑΝ Ηλία Βασιλαρά με αποτέλεσμα να κλείσει η Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, παρά την αντίθετη εισήγηση του Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου, της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον νόμο 4999.

Η θέση του Οφθαλμίατρου, παρά την επικείμενη συνταξιοδότηση, δεν έχει προκηρυχθεί 6 μήνες νωρίτερα (όπως προβλέπει ο νόμος 4368/2016, άρθρο 35) ενώ και η Επιμελήτρια βρίσκεται σε άδεια λοχείας, από την οποία δεν πρόκειται να επιστρέψει σύντομα. Καμία προκήρυξη Επικουρικού ιατρού δεν έχει γίνει.

Με αυτή σας την απόφαση και τις πολιτικές σας επιλογές δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΓΝΑΝ. Συγκεκριμένα:

  • Δεν θα γίνουν τα προγραμματισμένα ραντεβού και επείγουσες επεμβάσεις.
  • Δεν θα υπάρχει εφημερεύων οφθαλμίατρος.
  • Δεν θα χορηγούνται πλήθος Πιστοποιητικών για υποθέσεις των πολιτών από Α/βάθμιες και Β/βάθμιες Επιτροπές σε όλο τον νομό.
  • Δεν θα γίνεται εκπαίδευση ειδικευομένων.
  • Δεν θα μπορούν να γίνουν πολλές επεμβάσεις άλλων κλινικών (πχ βυθοσκόπηση για οσφυονωτιαία παρακέντηση), λόγω έλλειψης οφθαλμιάτρου και θα διακομίζονται σε νοσοκομεία του Ηρακλείου.

Εκτός από τη μη παράταση της θητείας του Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής, παραιτήθηκε και νευρολόγος του Νοσοκομείου, ενώ δυο ιατροί των ΤΕΠ μετακινήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. Η συνέπεια είναι, μόνο την προηγούμενη εβδομάδα το ΓΝΑΝ να στερηθεί 4 ιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων χωρίς προοπτική αντικατάστασης.

Η απόφασή σας για τον Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από όλους τους Ιατρικούς, Κοινωνικούς και Πολιτικούς φορείς του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου, που την αποδοκιμάζουν ως “ακατανόητη”, “επιλεκτική”, “τιμωρητική”, “μικροκομματική”. Ο Διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής Ηλίας Βασιλαράς έχει και την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Ιατρών Λασιθίου (ΕΝΙΛ), και αυτός θεωρείται ότι είναι ο λόγος της μη παράτασης της θητείας του.

Επειδή πρόκειται για καταξιωμένο και απαραίτητο ιατρό του Νοσοκομείου

Επειδή σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε (και καλώς) παράταση θητείας οφθαλμιάτρων (πχ σε ΚΥ Ηρακλείου)

Ερωτάται ο Υπουργός

  • Με ποια κριτήρια αποφασίσατε την μη παράταση της θητείας του Ηλία Βασιλαρά;
  • Πώς προτίθεστε να καλύψετε το κενό και πότε;
  • Αν προτίθεστε να κάνετε δεκτή την Αίτηση Θεραπείας που υπέβαλε ο ιατρός και στην οποία συνηγορούν τα αρμόδια όργανα του ΓΝΑΝ και όλοι οι φορείς του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θραψανιώτης Μανόλης

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]