Συνάντηση Μανόλη Θραψανιώτη με τον σύλλογο εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου

Την Πέμπτη 11-5-2023, κλιμάκιο μελών της Ο.Μ  Αγίου Νικολάου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον τέως αλλά και εκ νέου υποψήφιο βουλευτή   Μανόλη Θραψανιώτη, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων.

Ο πρόεδρος  των εργαζομένων  Γιώργος Μανουσάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο τόσο σε αυτά που αφορούν την έλλειψη προσωπικού, όσο και σε θέματα κτιριακών υποδομών.

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, ιδιαίτερα στα τμήματα Ακτινολογικό και Επειγόντων Περιστατικών κάνει το Νοσοκομείο να υπολειτουργεί ενώ και σε άλλες κλινικές για την ομαλή λειτουργία τους εφαρμόζεται η αυταρχική επιβολή του «εντέλλεσθε». Ο αριθμός των οφειλόμενων  ρεπό και άδειών έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Οι όποιες προσλήψεις ιατρών που πραγματοποιούνται είναι στην ουσία από ανακύκλωση μεταξύ των Νοσοκομείων του νομού ή με αναβάθμιση θέσης υπηρετούντων ενώ για το υπόλοιπο διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι προσλήψεις στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορά επικουρικό προσωπικό.  Φέτος μάλιστα στους Νοσηλευτές η κατάσταση θα είναι χειρότερη αφού δεν θα γίνουν καθόλου προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο πλέον και μαζί με τις χαμηλές οικονομικές απολαβές είναι αιτία σημαντικού αριθμού αποχωρήσεων αλλά και άρνηση νέων διορισμών στο Νοσοκομείο μας. Επίσης οι ιατροί απαιτούν την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων υπερωριών που εκκρεμεί από το Μάιο του 2022.

Το κτιριακό πρόβλημα είναι αρκετά έντονο, η εγκεκριμένη ενεργειακή αναβάθμιση μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ έχει παγώσει, η μελέτη στατικής επάρκειας και η αντισεισμική θωράκιση της παλαιάς πτέρυγας έχει πάει στις καλένδες ενώ υφιστάμενοι κενοί χώροι όπως τα παλαιά χειρουργεία εξακολουθούν να παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και εγκαταλελειμμένοι σε άθλια κατάσταση.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους τόσο για την ενημέρωση, όσο και για τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που έδωσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και για τον σημερινό που δίνουν για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια το Νοσοκομείο μας, που μόνο με τη φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων αυτό κατορθώνεται, ανέφερε ότι οι βασικοί Άξονες του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. για την Υγεία είναι :

Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος (επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ, των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση κλπ.

Αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας καθώς και ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές.

Γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, ένταξη στα ΒΑΕ, εισαγωγικός μισθός 2.000€ καθαρά στους γιατρούς, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες -νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα «άγονα» τμήματα-κλινικές σε όλη τη χώρα.

Ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας (7,5 % του ΑΕΠ).

Νέος Χάρτης Υγείας και θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με βάση τα σύγχρονα πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά, επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, χωρίς κλείσιμο νοσοκομείων και συρρίκνωση κλινικών-τμημάτων αλλά με συνέργειες δομών και συνολική αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών της ΝΔ στον τομέα της υγείας τα ζήσαμε στην διάρκεια της πανδημίας με τους 37500 νεκρούς, τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη ανάλογα με τον πληθυσμό. Γίνονται φανερά και τώρα με την πλήρη διάλυση των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την ιδιωτικοποίηση. Η ψήφος μας στις 21 Μάη είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Zeen Subscribe
A customizable subscription slide-in box to promote your newsletter
[mc4wp_form id="314"]